Wednesday, 7 May 2014

Tahukah Anda Apa Yang Mencantikkan Wajah?


Al-Ahnaf bin Qais tergolong dari golongan ulama-ulama yang terkenal di zaman hidupnya. Pada suatu hari datang seorang pemuda dari suku Tai'yi berkunjung ke rumahnya. Rumah Al-Ahnaf memang sentiasa dikunjungi oleh orang ramai, terutama oleh anak-anak murid dan sahabat-sahabatnya. Mereka sekalian menziarahinya dengan tujuan untuk menuntut ilmu darinya.Kedatangan pemuda dari suku Tai'yi itu sangat menarik perhatiannya. Ahnaf mendapati pemuda itu sangat tampan serta kacak. Lalu ia pun bertanya: "Wahai orang muda, adakah engkau menghiasi wajahmu dengan sesuatu?."

"Benar tuan, sungguh saya ada menghiasi wajah saya dengan sesuatu," ujarnya dengan sopan serta ringkas. Pemuda itu menyambung lagi:


1. "Kalau saya bercakap saya tidak bohong.
2. Kalau ada orang sedang bercakap saya dengar.
3. Kalau saya berjanji saya tepati dan jika saya diberikan sesuatu amanah saya tidak khianat.

" Mendengar jawaban itu, maka berkatalah Ahnaf: "Benar seperti katamu wahai orang muda, sungguh engkau telah menghiasi dirimu dengan akhlak yang mulia."

Sumber: http://www.yadim.com.my/v1/index.php/artikel/tips-pilihan/143-tahukah-anda-apa-yang-mencantikkan-wajah

Justeru, di pagi Jumaat yang penuh barakah ini, permulaan Rejab yang mulia ini, ayuh kita 'touch up' spritual, mental dan fizikal kita agar lebih cantik & kacak di mata manusia dan yang paling penting- anggun di sisi Allah jua.

Ayuh mulakan 'latihan kerohanian' menuju Ramadhan al-Mubarak.
Mari kita mantapkan yang fardhu, tambah yang sunat, sempurnakan aurat & baca serta fahami Al-Quran dengan menambah sedikit bilangan mukasurat...

Moga saya dan setiap yang membaca dan berkongsi entri ini terpilih untuk memasuki gerbangnya kali ini, pada tahun ini, sekali lagi, insyaAllah.

"Ya Allah, berkatilah kami di bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadan" - Hadis riwayat Ahmad dan at-Tabrani

Status Fb 2 May 2014

No comments:

Post a Comment